Update om Theodore

Tänkte ni skulle få ännu en update om Theodore. Han har ju ätit Metacam en vecka nu för sin artros. Metacam är smärtstillande och inflammationsnedsättande.
Har nu börjat vara i klösträdet igen och sover där. I morse hade han även hoppat upp i köksfönstret fast stolen inte stod där just då. Så medicinen hjälper verkligen honom att ha mindre ont ♥
Har har heller inte varit på lika dåligt humör så det är ju också ett tecken på att han ha mindre ont. Känns så skönt att han mår bättre 🙂
Nästa vecka ska jag ringa veterinären Lisa Westberg på Hässelby veterinärpraktik och se hur vi går vidare.
Update om Theodore
Om du har en katt med artros, vilken ålder började den visa tecken?

Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

Min vän Sophia som är utbildad etolog och driver bloggen Knivsta etologen har skrivit ett gästblogginlägg om foder. Sophia är grymt duktig på foder och näringsanalyser så det finns mycket bra att lära sig i detta inlägg, här kommer inlägget:
”Royal canin torrfoder är ju ett bra kattfoder” påstår många. Det rekommenderas konstigt nog av många veterinärer och av en hel del uppfödare. Min gissning är att det hos veterinärer handlar om sponsring och att det bland uppfödare handlar om okunskap.
Här jämför jag kostnad och innehåll av tre olika populära kattfoder. Vilket skulle du välja och varför?
Kostnad

Royal Canin Indoor,Torrfoder[1]

Pris: 87,25kr/kg vid köp av en 4kg säck

Kattens vikt
Rekommenderat intag/dag*
Kostnad / dag
Kostnad /månad

Vuxen katt 2kg
?
?
?

Vuxen katt 3kg
45g
3,92:-
117:-

Vuxen katt 4kg
60g
5,23:-
157:-

Vuxen katt 5kg
70g
6,10:-
183:-

Vuxen katt 6kg
85g
7,41:-
222:-

*Rekommendation av tillverkaren taget från deras webbsida
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

Mjau, burkmat[2]

Pris: 23,62kr/kg vid köp 635g burkar (1 burk kostar ca 15kr)

Kattens vikt
Rekommenderat intag/dag*
Kostnad / dag
Kostnad /månad

Vuxen katt 2kg
150g
3,45:-
103:-

Vuxen katt 3kg
200g
4,65:-
139:-

Vuxen katt 4kg
250g
5,40:-
162:-

Vuxen katt 5kg
300g
7,05:-
211:-

Vuxen katt 6kg
350g
8,25:-
247:-

*Rekommendation av tillverkaren taget från deras webbsida
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

Mush Vaisto Katt, färskfoder i form av styckfrysta bullar[3]

Pris: 73,75kr vid köp av 800g påsar (1 påse kostar 59kr)

Kattens vikt
Rekommenderat intag/dag*
Kostnad / dag
Kostnad /månad

Vuxen katt 2kg
50g (2 bullar)
3,68:-
110:-

Vuxen katt 3kg
75g (3 bullar)
5,52:-
165:-

Vuxen katt 4kg
100g (4 bullar)
7,36:-
220:-

Vuxen katt 5kg
125g (5 bullar)
9,20:-
276:-

Vuxen katt 6kg
150g (6 bullar)
11,05:-
331:-

*Rekommendation av tillverkaren taget från deras webbsida. Jag anser här att tillverkaren räknat väldigt lågt och skulle själv välja att lägga till en bulle per dag, eller komplettera med ännu ett foder.
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?
Innehåll
Under ”ingredienser” räknar tillverkaren upp innehållet i storleksordning. Den ingrediens som utgör störst del av fodret kommer först. Man vill självklart ha ett foder som innehåller så många bra ingredienser som möjligt och att de bästa ska komma först i listan.
Jag kommer här att räkna upp ingredienserna i de foder jag valt att jämföra samt kommentera lite om mina tankar gällande informationen.

Royal Canin Indoor,Torrfoder
Ingredienser:
Majs, köttmjöl (fågel), ris, vegetabiliskt proteinisolat[1], vete, animaliska fetter, vegetabilisk fiber, hydrolyserade animaliska proteiner, mineraler, betfiber, sojaolja, frukto-oligosackarider, jäst, natriumfosfat, fiskolja, L-lysin, DL-methionin, taurin, extrakt från grönt te och druvor (rikt på polyfenoler), L-karnitin. *L.I.P: Protein som valts ut tack vare sin utmärkta upptagningsförmåga.

Kommentar: Den första ingrediensen är majs och tredje är ris…jättebra om det vore en kyckling som skulle äta det men nu är det katter det handlar om! Största delen av innehållet är alltså vegetabiliskt, bara det säger en hel del eftersom fodret är tillverkat för köttätare. Jag kan räkna minst tio ingredienser i denna lista som jag anser inte hör hemma i ett kattfoder. Lägger man till faktumet att fodret innehåller ca 36% kolhydrater (vilket de inte ens vågade skriva i analysen och fick därför räknas ut) och max 10% vätska inser man med lite kunskap att fodret i längden lätt kan leda till allvarliga hälsorisker för katten. Vilda kattdjur får i sig vätska genom födan. Katter som äter torrfoder är ofta dåliga på att kompensera den vätskeförlusten genom att dricka, de dricker då för lite vilket i längden leder till bland annat urinsten.[4],[5]

Mjau Paté med oxköttsmak:
Ingredienser:
Kött & animaliska biprodukter (därav nöt 4%)*, mineralämnen. * Naturliga råvaror

Kommentar: I den här innehållet ser jag inget som inte hör hemma i kattmat. Kött är precis vad de behöver. Animaliska biprodukter är slaktavfall som inte används som livsmedel, vilda kattdjurs diet består av hela djuret och inte bara köttbitarna så det är inget fel med det. Ett högkvalitativt foder innehåller dock inte biprodukter som största ingrediens. Jag skulle önska en mer detaljerad förteckning över vilka djurslag och delar som använts. Under analytiska beståndsdelar uppger de även 1% kolhydrater och 0,8% växttråd vilket antyder att det finns visst vegetabiliskt innehåll. En liten andel vegetabilier i födan är okej, när katten äter ett bytesdjur får de även i sig det som finns i djurets magsäck, det jag inte är förtjust i är att tillverkaren verkar försöka dölja det. Fodret innehåller 82% vatten.

Mush Vaisto Katt, kyckling nöt
Ingredienser:
Kyckling 63 % (hjärta, kött, ben, brosk) nöt 36 % (lunga, hjärta, kött, lever, blod, brosk) kallpressad solrosolja, havsalger.

Kommentar: Här har vi en ordentlig förteckning som visar bra ingredienser! De uppger djurslag och delar som använts och i vilken utsträckning. Om man läser vidare info på deras webbsida kan man se att oljan och algerna tillsammans utgör 1%. Alger innehåller viktiga mineraler, spårämnen, fettsyror och vitaminer och finns att köpa som tillskott till katter och hundar,[6] så jag är övertygad om att denna tillsats är noga begrundad av tillverkaren. Fodret innehåller 69,7% vatten.
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?
SLUTORD
Själv klassar jag dessa tre foder enligt följande.
Royal Canin torrfoder –dåligt
Mjau burkmat –acceptabelt
Mush färskfoder – jättebra
En del påstår att blötmat och färskfoder ger katten en sämre tandhälsa än torrfoder men torrfoder ger inte tillräckligt med mekaniskt motstånd för att hålla tandsten borta. Ett ben med kött på då och då hjälper däremot katten att hålla tänderna fina. Det finns många andra torrfoder som enligt mig har ett bättre innehåll än Royal Canin så vill man absolut ge katten torrfoder föreslår jag att man tar en titt på dem, till exempel Orijen[7] eller Canagan[8]. Problemet med att katten inte får i sig tillräckligt med vätska gäller dock alla torrfoder.
[1] http://www.zooplus.se/shop/katt/kattmat_torrfoder/royal_canin_feline/royal_canin_indoor/250330
[2] http://www.mjau.se/vara-produkter/vatfoder/pate-oxkottsmak/
[3] http://www.mushbarf.com/sv/var-hundmat/vaisto-cat-kyckling-not-800-g
 
[4]http://katter.nu/kattens-vatskebehov/
 
[5] Buckley CM, Hawthorne A, Colyer A, Stevenson AE (2011) Effect of dietary water intake on urinary output, specific gravity and relative supersaturation for calcium oxalate and struvite in the cat. Journal of Nutrition Cambridge Journals
 
[6] http://www.econordica.se/se/page/om-alger-for-husdjur.php
[7] http://orijen.se/cat-food/
 
[8] https://www.arkenzoo.se/canagan-cat-free-run-chicken-c80054-6
 
//Sophia
www.knivstaetologen.wordpress.com
 

Rabattkod på Djurpaketet

Tänkte ge er som inte vann i tävlingen ett tröstpris i samarbete med Djurpaketet, nämligen en rabattkod på Djurpaketet.se. Rabatten är på 15 % och gäller på alla abonnemang. Skriv in ”djurfamiljen15” för att få rabatten. Koden är giltig till och med 9/4.
Våra katter tycker Djurpaketet är jätteroligt. En gång i månaden får man hem ett roligt paket fyllt med saker till sitt djur. Det finns både till katt, hund och kanin 🙂
Rabattkod på Djurpaketet

Hur det går för Theodore

Tänkte berätta hur det går för Theodore. Han har ätit Metacam sen i torsdags. Han har varit rätt så pigg och lekt lite. Han vill umgås med oss men däremot har han inte varit i klösträdet mer än en gång när Christian dammsög. Vet inte om han fortfarande tycker det gör ont att hoppa upp där?
Han ska ju som sagt få äta Metacam i två veckor för att se hur han mår på det och sen utvärdera med veterinären.
Hur det går för Theodore
Jag och Hugo har suttit och solat på balkongen idag. Så underbart väder 🙂 Hoppa ni haft lika fint väder?
Hur det går för Theodore
Vad gör ni nu när det är påsk? 🙂

Theodores veterinärbesök

Tänkte jag skulle berätta om hur Theodores veterinärbesök gick. När jag ringde och skulle boka tid så kollade jag om dom hade förståelse för att Theodore blir arg när han blir stressad och det hade dom och den veterinären vi fick tid hos brukade ta just dom lite argare katterna.
Jag kan säga att det här är FÖRSTA gången under Theodores 9 åriga liv som han inte har vrålat och blivit jätteupprörd hos veterinären. Vi var hos en veterinär som heter Lisa Westberg och jobbar på Hässelby Veterinärpraktik. Hon var verkligen såååååå bra med Theodore och lät honom gå runt i rummet och komma till henne. Hon satte sig på golvet och passade på att känna på Theo när han gick förbi och liksom aldrig tvingade honom.
Theodore hos veterinären
Theodores veterinärbesök
Hon lyckades känna på hans bakben och han reagerade mer på just höger bak. När hon böjde så haltade han till några ggr efter det och fräste. Theo har även tappat väldigt mycket muskler på bakkroppen pgr av att han helt klart har ont pgr av artros troligen.
Sen dom tecken vi sett som att han vill ha stol för att hoppa upp vid köksfönstret och ibland misslyckas när han ska upp i soffan pekade på artros. Det som är nytt är att sen i måndags när han hade extra ont så har han inte vad vi sett varit i klösträdet. Det gör väl helt enkelt ont att hoppa och klättra. Men han har varit piggare än i måndags i alla fall men han är surare än vanligt så han har ont.
Theodore ska få prova Metacam i två veckor nu och sen ska vi utvärdera det tillsammans med veterinären. Metacam är smärtstillande och antiinflammatorisk medicin för djur.
Theodores veterinärbesök
Som jag förstår hade Lisa gått på föreläsningar om kattbeteende m.m så att hon skulle kunna bemöta katter på bästa sätt. Det tycker jag nog alla veterinärer borde göra med tanke på hur vanliga katter är som husdjur.
Vilka veterinärer tycker ni är bra med katter?

Hoppa till verktygsfältet