Djurpolis i Stockholm

Spread the love

Nu är detta ingen superfärsk nyhet men vi har numera Djurpoliser i Stockholm vilket känns jättebra 😀 ÄNTLIGEN satsas det lite på djuren. Bara för att djur inte kan prata som vi människor betyder det ju inte att djuren skall prioriteras så lågt som de oftast gör. Djur har känslor precis som vi människor. Jag hoppas även på högre straff för tex djurplågeri för det är löjligt låga straff på det. Sen hoppas jag även att djurpolisen kommer finnas på fler ställen än Stockholm framöver.

Bild lånad från Polisens hemsida.

Så här står det på Polisen hemsida:

Djurskyddsgruppen kommer att bestå av en central del, i City polismästardistrikt och en lokal del med en eller två utpekade handläggare i varje distrikt som har ansvar för djurskyddsbrott i sina respektive områden.

I satsningen ingår bland annat utbildning för de poliser som ska jobba mot djurbrott och specialbilar för att transportera djur. Djurpoliserna ska bland annat kunna omhänderta djur som de anser far illa, och besluta om djuret ska omplaceras eller liknande. De kan också ge olämpliga personer djurförbud vilket innebär att de inte får äga djur.

Antalet anmälningar om brott mot djur ökar men i och med den nya satsningen hoppas man kunna utreda och lösa fler djurskyddsbrott så som djurplågeri, brott mot djurskyddslagen eller fall där djur använts som verktyg eller vapen, till exempel vid olaga hot. Djur är precis som små barn värnlösa och kan inte säga ifrån när de blir illa behandlade, därför är det viktigt att folk runt omkring reagerar och anmäler om de ser djurplågeri. Det är viktigt att personer som har tendenser att skada djur fångas upp tidigt eftersom man har kunnat se samband mellan djurplågeri och annan typ av grövre brottslighet senare i livet.

Polisen tror att en anledning till att antalet fall av djurplågeri har ökat kan vara den nya tidens teknologi med mobilkameror som kan fota och filma. Man har sett flera fall där grupper av personer tillsammans plågar och tar ihjäl djur medan de filmar och sedan sprider filmen. En annan anledning kan vara att dagens unga som växer upp i stan inte får lära sig att hantera och respektera djur.

Man hoppas att den nya satsningen ska leda till att fler personer döms för djurskyddsbrott och att fler ska känna att det tjänar någonting till att anmäla till polisen om de ser djur som inte mår bra.


Vad tycker ni om det här med Djurpolisen? Bra eller dåligt?

7 tankar om “Djurpolis i Stockholm

 1. Maria

  Jag älskar det faktum att det nu börjar hända saker :D. Och jag önskar precis som dig, att fler och fler städer kommer hoppa på det här intiativet. Och jag hoppas innerligt att det blir rätt folk i poliskåren. Carin Götblad som bestämde att detta skulle ske, fick för några veckor sedan pris av Djurskyddet Sverige dessutom. Vårt lands poliskår har helt klart en varm och väldans powerful chef ;D.

 2. Gunilla och Frasse

  Vi tycker att det är ett mycket lovvärt initiativ och hoppas att det ska fungera i praktiken också. Har aldrig träffat Carin Götblad men vet att hon har haft det tufft i livet och definitivt inte har glidit fram på en räkmacka. Hon verkar vara en person med stor människokännedom, ryggrad och civilkurage – och sådana kan vi inte få för många av 🙂
  Kramar och tassklappar

 3. heidi Inläggets författare

  Maria:
  Visst är det underbart 😀 ja men jag tror nog att när det blivit lite mer inkört det här med djurpoliser att det då sprider sig. Kan tänka mg att det finns poliser runt om i landet som är stora djurvänner och som mer än gärna jobbar som djurpoliser. Hade jag avrit polis hade jag lätt sökt till djurpolis 🙂
  Carin Götblad verkar vara en riktigt vettig människa! Himla bra initiativ hon kom med. Jag tror nog de flesta som söker till djurpolis är bra men de klart något rötägg slinker väll alltid igenom ialla fall sen om det blir fler djurpoliser.

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet