Fallskador på katter

Spread the love

Jag skrev ju igår om en artikel i Kattliv som jag tycker är lite klumpigt formulerad. Det är denna artikel om katter och höga fall.

Underrubriken är:” Hoppa ner från ett tjugovåningshus? Inga problem om du är katt.” Grejen är ju den att väldigt många katter faktiskt skadas när de faller från höga höjder. Skador som katter ofta får är frakturer på framben och käke. Skador på diafragma, lever och mjälte. Det är även vanligt att lungorna punkteras och urinblåsan spricker.

Jag skulle inte riktigt säga att det är inga problem för en katt att hoppa/ramla ner från höga höjder för det är det många gånger. Visst katten är absolut ett djur som är byggt för att klara fall eftersom de är klättrande djur men de är levande varelser som kan skadas ändå.

Det som är dumt med deras artikel är att det kan ge fel signaler så att folk struntar i att näta in balkonger och ha fönstret mer än bara så pass öppet att katten inte kan ta sig ut på fönsterbläcket.

Det finns ju en anledning till att vi i Sverige har en lag på att det skall vara innätat om katten vistas utan tillsyn på balkongen och den ligger högre än 5 meter högt upp.

9 tankar om “Fallskador på katter

 1. Joanna

  Ja det var sannerligen en klumpigt formulerad artikel. Undrar om inte författaren tänkte på att en katt generellt klarar ett fall från väldigt hög höjd bättre än från en lägre höjd.
  Borde stå isf. Tycker allt du kan maila kattliv och påpeka det klantiga.
  Ååååh vad jag längtar efter att få se minisarn i verkligheten. Risken är dock att du kommer ha svårt att bli av ned oss sen hahahahaha 😀

   1. Joanna

    Tror det. Såg en artikel någonstans att en katt hade ramlat från 10 våningen och klarat sig med bara några mindre skador. Där stod det också just om att dom klara väldigt höga höjder bättre. Så om den hade ramlat från 5 våningen så hade den nog dött. Vad detta beror på minns jag inte. Ska se om jag kan hitta någon info. Vore intressant att veta mer om detta

  1. heidi Inläggets författare

   Jopp kan man ju lugnt säga !
   Precis, det verkar ju inte alls ovanligt med skador. Tex agria har ju uppmärksammat det. Och sen att lagen om nät finns måste ju också betyda nått. Tror inte den lagen skulle finnas om det inte var vanligt med skador.

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet