För er som velar: 10 orsaker att inte skaffa katt.

Spread the love

Igår morse hade min Eddie som är långhårig lyckats få en bajskorv att fastna i pälsen. Det händer honom ibland eftersom han är långhårig och det är bara att försöka få bort det värsta med papper och sen duscha han där bak. Oftast lyckas han med detta sådär halv sju på morgonen när jag håller på att käka frukost. Ja som sagt igår morse så satt jag och drack en hallonsmoothie och försökte vakna när jag ser att Eddie drar rumpan i golvet. Jaha tänkte jag det är bara att duscha han då. Så nyvaken tar jag kissen under armen och bär honom till duschen och duschar av honom samtidigt som han klänger sig fast på min ena arm för han vill inte duscha. Hinner som tur är till jobbet i tid ändå. Senare på dagen började jag tänka på att vi kattägare måste verkligen behålla lugnet i vissa situationer. En person som kanske skaffat katt utan att tänka efter som hamnar i samma situation kanske skulle bli lite lätt hysterisk medans jag gör sånt där nästan på automatik 😛

Så en liten 10 orsaker att INTE skaffa katt lista för er som velar om ni skall skaffa katt eller inte. Själv har jag läst liknande listor när jag var sugen på att skaffa iller och jag kom fram till att en iller skulle inte passa i mitt liv även att dom är väldigt söta.

Hoppas den här listan kan vara till hjälp 🙂

 • Klarar du inte av bajs? Det bör du kunna göra för katter bajsar och har du innekatt så är det DU som får ta bort bajset ur toalådan.
 • Katter (särskilt långhåriga) lyckas ibland få bajs i pälsen och då får DU tvätta bort det.
 • Vill du inte ha ett djur som inte luktar?? Har du bra kattsand, ger katterna bra mat och rengör lådorna minst en gång per dag så luktar inte katt så mycket men när dom precis bajsat så luktar det ju självklart. Så lite lukt får man stå ut med.
 • Är du extremt rädd om dina möbler? Ingen bra kombination. Även om du köper klösträd som katten får riva på så kommer den busa och springa över tex soffan och det ger också klomärken.
 • Är du extremt pedantisk och måste ha kliniskt rent. Katter skitar ner. Kattsand och katthår har man lite varstans även om man dammsuger ofta. Katterna har även sina leksaker över hela hemmet 😉
 • Är du väldigt lättväckt och har svårt att somna om. Katter tycker ibland att det är världens bästa idé att ha rejs genom hela hemmet mitt i natten gärna över din mage också ;)..Tänkte du stänga sovrums dörren för att få vara ifred?? Haha ja kan ju funka i vissa fall men oftast har man en katt i dörrhandtaget som jamar och krafsar och jamar och krafsar tills du ger upp och släpper in den.
 • Katter kostar pengar, har du ekonomin för det?: försäkring, mat, sand, leksaker,klösträd/klätterträd, kattlåda, kastrering, vaccinering m.m, ev andra oförutsedda veterinärutgifter. En katt kostar runt 300-500 kr i månaden beroende på vilken försäkring, mat och sand man använder och hur mycket leksaker du köper 😉
 • Har du tid?? Har du hört att katten klarar sig själv? Vissa katter är visserligen mer självständiga men för det mesta så vill katterna ha vår tid och kärlek. Vår huskatt och blandis blir lika glada som våra Ragdolls när vi kommer hem så det är inte bara raskatter som har stort behov av uppmärksamhet. Innekatten skall aktiveras med lek och selpromenader för att må bra och det tar sin lilla tid särskilt om du skaffar fler katter. Så glöm att du kan springa från jobbet till after worken med jobbarpolarna ofta och sen på helgen knappt vara hemma heller och tro att katten finns där hemma som någon slags nalle när du kommer hem och vill ha lite gos. Då har du förmodligen rätt snart en lessen katt som kanske kissar i sängen, blir aggressiv eller river på saker den inte skall riva på.
 • Hur ser din framtid ut? Visst det går inte att planera framtiden helt och hållet men till en viss del. Har du tänkt dra utomlands och jobba eller studera om något år?  Kommer du inom ett par år resa mycket inom jobbet?  Har man sådana planer så skall man nog inte skaffa katt förens man någorlunda slagit sig till ro.
 • Är det verkligen en katt du vill ha till 100 % ? Är det så att du kanske egentligen vill skaffa tex hund men det går inte pgr av ditt jobb så du skaffar katt för att skaffa något. Hmm har personligen sett ett par sådana ”fall” och nej är du inte kattmänniska så lär du inte trivas med en katt om det är en hund du egentligen vill ha. Skaffa inte heller katt för att du egentligen vill ha barn men det inte passar med barn just då. Skaffa katt för att du till 100 % vill ha sällskap av dessa underbara gosiga minitigrar 😀  sen kan ju en katt vara en substitut för barn så länge man ser till deras kattbehov 😉  själv är jag en riktig kattmamma, Andreas är kattpappa och katterna är våra bebisar  😀

12 tankar om “För er som velar: 10 orsaker att inte skaffa katt.

 1. Sophia

  väldigt bra skrivet, dock så förstår vissa människor inte sånt även om det står skrivet med STORA, ENORMA tatuerade bokstäver mitt i hjärnan på dem.

  Själv så sa jag ”misse” innan jag ens sa mamma så jag har alltid ÄLSKAT katt.

  minns i ditt äldre inlägg om tigrar, hm.. någon dag kanske du får skaffa en Toyger? 😀

 2. Sara och Ansgar

  Bra lista! Själv har jag alltid älskar alla sorts djur, hund, katt, råttor, kanin, ödlor, ja typ allt ;D Och precis som Sophia i den översta kommentaren så sa jag också misse och vovve innan jag sa mamma eller pappa :p
  Och det där med bajset hända mig imorse ^^ Slapp iaf duscha då det bara var att ta bort men det gällde att ha is i magen i sådana situationer, speciellt då Ansgar fick panik och sprang runt i hela lägenheten för att det var något som satt fast på honom där bak!

 3. Sophia

  Oh juste! Dollar får ofta bajs som sitter fast i pälsen, han har en väldigt skör och krullig päls vid rumpan och det fastnar jätte gärna där.
  Dock får man bara hitta en kamm,en sax(om det är så pass fast) och sen så får jag hålla fast vid honom.
  Men pga hans monorchid så är han van vid att det gör ont när man rör honom vid magen/skrevet så han biter dig gärna i armen för att kunna klara av att det gör ”ont”, fast efter att han har gjort det märker han att det inte gör ont längre.
  och så skämms han så mycket när det har med att någonting inte är bra så han sitter gärna och gömmer sig och tvättar sig hysteriskt i en halv dag efter att någonting sådant händer.

  Om jag kan torka mig själv är det inte äckligare att torka mina pälsklingar.

 4. Elina

  Jag gillar SOphias kommentar där i slutet… ^^ Jo, men en jättebra checklista, Heidi. Man måste ju förstå vilket ansvar man faktiskt har som ägare om man skaffar katt! (jag blir så trött på att se hur folk inte tar det där ansvaret!) En katt ska ha lika mkt värde som ett barn eller någon annan älskad här i världen, den ska inte ses som en leksak eller någon slags sak som man kan ta fram när det passar, och man ska absolut veta att ansvaret innebär att man får ta i en del skit. (: (precis som om man skaffar ett barn!) Det första jag ska göra när Tuva anlänt är att ringa en veterinär och sedan Agria. (hon ska få sin andra vaccinering och försäkras!) Kram!

 5. Nina & Alvin

  Bra skriver! ;-D Jag är både katt och hundmänniska. Egentligen har jag nog suktat mer efter en hund. Men med Alvin känns det som att jag fått båda delarna!

  Hade tidigare en huskatt som hette Linus. Han var mycket som Alvin. Men den katten växte upp med en schäfer som hade vääldigt starka moderskänslor. Så katten gick i koppel, badade, apporterade och VISSTE att den var en hund! 😉

  Tokigt nog så formade schäfern även en kyckling till hund istället för höna. Haha. Djur formas nog mycket efter dem som ger kärlek 🙂

 6. heidi Inläggets författare

  Sophia:
  Ne jag vet men jag hoppas jag kanske kan påverka någon.
  Va gulligt att du sa misse före mamma. Undrar vad mitt första ord är, det måste jag fråga mamma.
  Jag googlade Toyger, jättefina 🙂
  Inte kul när det blir sådär. Han verkar vara väldigt känslig som Eddie. Håller med kan man torka sig själv kan man torka sina katter.

  Sara & Ansgar:
  Tack 🙂
  Skönt att han slapp duscha 🙂 inte kul när det fastnar bajs. Eddie kan bli sådär gulligt uppgiven när han har bajs i pälsen som han inte får bort. Då kommer han till mig och jamar uppgivet och verkligen ber mig hjälpa honom.

  Elina:
  hihi ja den va bra 😉
  Mm jag är också sååå trött på alla dessa oansvariga människor som skaffar katt 🙁 fattar inte varför folk är så tanklösa.. Ja katter förtjänar all kärlek och trygghet dom kan få! Sen är ju inte kattägande alltid dans på rosor som du säger men älskar man sin kisse är det ju värt det 😀 Jätte bra att du tar tag i det direkt så det blir gjort. Glöm inte att Id-märka henne hos veterinären också. Du kan ju chippa henne samtidigt som du vaccinerar och då söver man dom inte, det gör man vid öronmärkning. Så glöm inte att säga det till veterinären när du ringer 😀 Kram!

  Nina & Alvin:
  Tackar 🙂
  Va härligt att det blev bra och att ni trivs ihop du och Alvin 😀
  Va sött med katten Linus som trodde han va hund 😉
  Jo men absolut djur blir väldigt påverkade av sina meddjur och medmänniskor 🙂

 7. Mariina

  Vilket bra inlägg Heidi!!!
  Den där listan kommer jag ihåg utantill, okej det är bara för att jag läst igenom den typ 4-5 gånger.

  Jag hoppas också att det går bra på skoldiscot på fredag.

  ~Mariina~

 8. Karin kåserar

  Det här är premiär för mig – din blogg alltså. Har inte hunnit läsa så mycket än, men det jag ser – det gillar jag starkt!

  Det sista argumentet du skrev, sista raden – det är precis så jag och sambon känner för våra kissar Snöstorm & Morris. De är våra bäbisar och vi är mamma respektive pappa och vi ÄLSKAR dem! Kändes härligt att se att ni känner exakt likadant!

  Kram Karin

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet