Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

Spread the love

Min vän Sophia som är utbildad etolog och driver bloggen Knivsta etologen har skrivit ett gästblogginlägg om foder. Sophia är grymt duktig på foder och näringsanalyser så det finns mycket bra att lära sig i detta inlägg, här kommer inlägget:

”Royal canin torrfoder är ju ett bra kattfoder” påstår många. Det rekommenderas konstigt nog av många veterinärer och av en hel del uppfödare. Min gissning är att det hos veterinärer handlar om sponsring och att det bland uppfödare handlar om okunskap.

Här jämför jag kostnad och innehåll av tre olika populära kattfoder. Vilket skulle du välja och varför?

Kostnad

 1. Royal Canin Indoor,Torrfoder[1]

Pris: 87,25kr/kg vid köp av en 4kg säck

Kattens vikt Rekommenderat intag/dag* Kostnad / dag Kostnad /månad
Vuxen katt 2kg ? ? ?
Vuxen katt 3kg 45g 3,92:- 117:-
Vuxen katt 4kg 60g 5,23:- 157:-
Vuxen katt 5kg 70g 6,10:- 183:-
Vuxen katt 6kg 85g 7,41:- 222:-

*Rekommendation av tillverkaren taget från deras webbsida
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

 1. Mjau, burkmat[2]

Pris: 23,62kr/kg vid köp 635g burkar (1 burk kostar ca 15kr)

Kattens vikt Rekommenderat intag/dag* Kostnad / dag Kostnad /månad
Vuxen katt 2kg 150g 3,45:- 103:-
Vuxen katt 3kg 200g 4,65:- 139:-
Vuxen katt 4kg 250g 5,40:- 162:-
Vuxen katt 5kg 300g 7,05:- 211:-
Vuxen katt 6kg 350g 8,25:- 247:-

*Rekommendation av tillverkaren taget från deras webbsida
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

 1. Mush Vaisto Katt, färskfoder i form av styckfrysta bullar[3]

Pris: 73,75kr vid köp av 800g påsar (1 påse kostar 59kr)

Kattens vikt Rekommenderat intag/dag* Kostnad / dag Kostnad /månad
Vuxen katt 2kg 50g (2 bullar) 3,68:- 110:-
Vuxen katt 3kg 75g (3 bullar) 5,52:- 165:-
Vuxen katt 4kg 100g (4 bullar) 7,36:- 220:-
Vuxen katt 5kg 125g (5 bullar) 9,20:- 276:-
Vuxen katt 6kg 150g (6 bullar) 11,05:- 331:-

*Rekommendation av tillverkaren taget från deras webbsida. Jag anser här att tillverkaren räknat väldigt lågt och skulle själv välja att lägga till en bulle per dag, eller komplettera med ännu ett foder.
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

Innehåll

Under ”ingredienser” räknar tillverkaren upp innehållet i storleksordning. Den ingrediens som utgör störst del av fodret kommer först. Man vill självklart ha ett foder som innehåller så många bra ingredienser som möjligt och att de bästa ska komma först i listan.
Jag kommer här att räkna upp ingredienserna i de foder jag valt att jämföra samt kommentera lite om mina tankar gällande informationen.

 1. Royal Canin Indoor,Torrfoder
  Ingredienser:
  Majs, köttmjöl (fågel), ris, vegetabiliskt proteinisolat[1], vete, animaliska fetter, vegetabilisk fiber, hydrolyserade animaliska proteiner, mineraler, betfiber, sojaolja, frukto-oligosackarider, jäst, natriumfosfat, fiskolja, L-lysin, DL-methionin, taurin, extrakt från grönt te och druvor (rikt på polyfenoler), L-karnitin. *L.I.P: Protein som valts ut tack vare sin utmärkta upptagningsförmåga.

Kommentar: Den första ingrediensen är majs och tredje är ris…jättebra om det vore en kyckling som skulle äta det men nu är det katter det handlar om! Största delen av innehållet är alltså vegetabiliskt, bara det säger en hel del eftersom fodret är tillverkat för köttätare. Jag kan räkna minst tio ingredienser i denna lista som jag anser inte hör hemma i ett kattfoder. Lägger man till faktumet att fodret innehåller ca 36% kolhydrater (vilket de inte ens vågade skriva i analysen och fick därför räknas ut) och max 10% vätska inser man med lite kunskap att fodret i längden lätt kan leda till allvarliga hälsorisker för katten. Vilda kattdjur får i sig vätska genom födan. Katter som äter torrfoder är ofta dåliga på att kompensera den vätskeförlusten genom att dricka, de dricker då för lite vilket i längden leder till bland annat urinsten.[4],[5]

 1. Mjau Paté med oxköttsmak:
  Ingredienser:
  Kött & animaliska biprodukter (därav nöt 4%)*, mineralämnen. * Naturliga råvaror

Kommentar: I den här innehållet ser jag inget som inte hör hemma i kattmat. Kött är precis vad de behöver. Animaliska biprodukter är slaktavfall som inte används som livsmedel, vilda kattdjurs diet består av hela djuret och inte bara köttbitarna så det är inget fel med det. Ett högkvalitativt foder innehåller dock inte biprodukter som största ingrediens. Jag skulle önska en mer detaljerad förteckning över vilka djurslag och delar som använts. Under analytiska beståndsdelar uppger de även 1% kolhydrater och 0,8% växttråd vilket antyder att det finns visst vegetabiliskt innehåll. En liten andel vegetabilier i födan är okej, när katten äter ett bytesdjur får de även i sig det som finns i djurets magsäck, det jag inte är förtjust i är att tillverkaren verkar försöka dölja det. Fodret innehåller 82% vatten.

 1. Mush Vaisto Katt, kyckling nöt
  Ingredienser:
  Kyckling 63 % (hjärta, kött, ben, brosk) nöt 36 % (lunga, hjärta, kött, lever, blod, brosk) kallpressad solrosolja, havsalger.

Kommentar: Här har vi en ordentlig förteckning som visar bra ingredienser! De uppger djurslag och delar som använts och i vilken utsträckning. Om man läser vidare info på deras webbsida kan man se att oljan och algerna tillsammans utgör 1%. Alger innehåller viktiga mineraler, spårämnen, fettsyror och vitaminer och finns att köpa som tillskott till katter och hundar,[6] så jag är övertygad om att denna tillsats är noga begrundad av tillverkaren. Fodret innehåller 69,7% vatten.
Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

SLUTORD
Själv klassar jag dessa tre foder enligt följande.
Royal Canin torrfoder –dåligt
Mjau burkmat –acceptabelt
Mush färskfoder – jättebra

En del påstår att blötmat och färskfoder ger katten en sämre tandhälsa än torrfoder men torrfoder ger inte tillräckligt med mekaniskt motstånd för att hålla tandsten borta. Ett ben med kött på då och då hjälper däremot katten att hålla tänderna fina. Det finns många andra torrfoder som enligt mig har ett bättre innehåll än Royal Canin så vill man absolut ge katten torrfoder föreslår jag att man tar en titt på dem, till exempel Orijen[7] eller Canagan[8]. Problemet med att katten inte får i sig tillräckligt med vätska gäller dock alla torrfoder.

[1] http://www.zooplus.se/shop/katt/kattmat_torrfoder/royal_canin_feline/royal_canin_indoor/250330

[2] http://www.mjau.se/vara-produkter/vatfoder/pate-oxkottsmak/

[3] http://www.mushbarf.com/sv/var-hundmat/vaisto-cat-kyckling-not-800-g

 

[4]http://katter.nu/kattens-vatskebehov/

 

[5] Buckley CMHawthorne AColyer AStevenson AE (2011) Effect of dietary water intake on urinary output, specific gravity and relative supersaturation for calcium oxalate and struvite in the cat. Journal of Nutrition Cambridge Journals

 

[6] http://www.econordica.se/se/page/om-alger-for-husdjur.php

[7] http://orijen.se/cat-food/

 

[8] https://www.arkenzoo.se/canagan-cat-free-run-chicken-c80054-6

 

//Sophia
www.knivstaetologen.wordpress.com

 

9 tankar om “Gästinlägg: Royal Canin torrfoder, ett bra torrfoder eller inte?

 1. Manuela

  Intressant.
  Herr Gunnar tålde inte Royal Canin så han får Hills istället. Någon enstaka gång har jag köpt blöt kattmat, Shiba. Herr Gunnar är väldigt känslig i magen och spyr. Så jag vågar inte ge mycket av annat.
  Jag har mätt hur mycket vatten han dricker och jag tycker han dricker bra varje dag. Sen dricker han även efter att jag har duschat och ur handfatet.

  Det jag skulle vilja hitta är om jag kan blanda ihop eget bra foder. Tänker att när jag ändå lagar till kött till oss så kan jag hacka ihop till Herr Gunnar.
  Finns det tips på det?

  1. Sophia

   Hej Manuela. Katter kan vara känsliga mot så olika saker och jag vet hur det är att ha en katt med känslig mage. Ibland handlar det om känslighet mot vissa födoämnen men ibland är det en känslighet mot foderbytet i sig. De kan, precis som oss, ha IBS vilket påverkas av olika aspekter som foder och miljö. Du undrar över möjligheten att laga egen mat till katten. Då rekommenderar jag verkligen att du ger maten rå, dvs BARF. Problemet när du tillagar kött m värme är nämligen att många viktiga näringsämnen går förlorade. Foderproducenterna löser detta mha tillsatser, vilket blir svårt att få tag på och dosera rätt själv. BARF innebär att du ger rått kött, organ och ben, bra tips på recept finns tex på http://www.BARF.ifokus.se Det är väldigt bra för katten men det gäller att balansera väl. Mvh Sophia

 2. Louisa

  Hej!
  Intressant läsning! Dock ställer jag mig frågan om det inte blivit en mer rättvis bild av torrfodret om det hade jämförts med andra torrfoder. Som det är nu känns det lite som att jämföra äpplen och päron. Jag har fått för mig att det optimala är att ge katten ett torrfoder av bra kvalité och sedan komplettera med ett bra blötfoder så att katten på så vis får i sig vätska. Men jag kanske är helt ute och cyklar?

  Och när det gäller kattungar… Många förespråkar ju torrfoder som är blötlagt. Hur ställer du dig till detta?
  Mvh
  //Louisa Johnsson

  1. Sophia

   Hej Louisa. Jag förstår hur du tänker men mitt mål i denna tråd var inte att rekommendera torrfoder. Väldigt många påstår trots allt att Royal Canin torrfoder är bra… Jag vill peka på fakta och visa varför jag anser motsatsen samtidigt som jag visar vad som är bra innehåll enligt mig. Detta var syftet med tråden 🙂

   Att ha ett torrfoder med hög andel animaliskt protein och komplettera med blötmat eller färskfoder går bra! Så länge de får i sig den vätska de går miste om i torrfodret genom att dricka, extra vatten kan tillsättas i blötmaten med.

   Att blötlägga torrfoder känner jag att man bör vara försiktig med. Torrfoder innehåller ofta mögelsporer och bakterier, dessa multiplicerar sig väldigt fort när fukt tillsätts.

 3. Nina

  Lättläst och informativ text!
  Är lite nyfiken på varför du rekommenderar att ge en extra bulle Mush om dagen? Tycker du inte att rekommendationen uppfyller dagsbehovet eller anser du att det helt enkelt är ”för lite på tallriken”?

  1. Sophia

   Hej Nina. Rekommendationen är att en vuxen katt ska ha 2-5% av sin kroppsvikt i färskfoder per dag. Mush har beräknar drygt 2% i sin tabell. Hur mycket mat en katt behöver varierar beroende på många faktorer… energihalten i fodret, kattens ålder, hur aktiv den är och dess kroppsbygnad mm. Har man inte en katt som lätt går upp i vikt tycker inte jag att den ska behöva gå hungrig. Min hona som väger 2 kg blir inte riktigt mätt på två bullar. En bulle tre gånger om dagen är mer korrekt för henne.

  1. Sophia

   Tack, så sant Mona. Ibland undrar man om det verkligen är tillverkat för katter när man läser innehållsförteckningen. Jag vill att kunskap om katters näringsbehov ska spridas. Det är ju först när vi som konsumenter börjar ställa lite högre krav som producenterna måste skärpa till sig.

 4. Sophia

  Jag fick veta av Heidi att det uppkommit några frågor på Facebook. Eftersom jag inte har Fb själv just nu svarar jag här. Underbart att se att det blev diskussion.

  Syftet med inlägget var att visa varför jag inte tycker att RC torrfoder är bra, då vill jag ju jämföra med foder jag tycker är bra. Självklart finns många andra märken och typer samt katter med olika behov men allt får inte plats i ett och samma inlägg 😉

  En del undrade varför jag rekommenderar torrfoder med fisk i…jag vill klargöra att det absolut inte varit min intention att rekommendera något torrfoder alls! I min slutsats vill jag nämna att det finns torrfoder med mer animaliskt innehåll än Royal Canin för de som absolut vill ge torrfoder, eftersom RC uppenbarligen mest består av vegetabiliska ingredienser.

  Enligt mig finns inga riktigt bra torrfoder. Det stämmer att fisk inte är en bra ingrediens i kattmat, det är många katter som är allergiska mot det och fisk innehåller bland annat tungmetaller. Problemet är följande: I stort sett alla torrfoder innehåller antingen spannmål eller fisk (åtminstone fiskolja). Om någon ställde fram två tallrikar, en med spannmål och en med fisk och tvingade mig att välja en av dem att ge min katt så skulle jag helt klart välja den med fisk (förutsatt att inte katten var fiskallergiker), för fisk är i alla fall animaliskt. Som tur är finns det gott om burkmat och färskfoder utan vare sig fisk eller spannmål! 🙂 Jag ber Heidi byta ut Purizon i slutsatsen, till ett annat torrfoder med betydligt mindre andel fisk så att inte folk ska bli förvirrade.
  Vänliga hälsningar Sophia (Knivsta Etologen)

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet