Kattallergiker i Finland får hjälp att tåla katter igen

Spread the love

Kattallergiker i Finland får hjälp att tåla katter igen. Hittade en artikel från 2012 i webbtidningen Dina mediciner där dom skriver att i Finland hjälper man kattallergiker att tåla katter igen genom så kallad hypersensibilisering som är ungefär som vaccinering mot det man är allergisk mot.

Man har ett landsomfattande projekt där allergiker erbjuds träna bort sin allergi. Man vill sätta stopp för den stora ökningen av pälsdjursallergi.

Errka Valovirta som är proffesor, barnläkare och EFAs medicinska rådgivare vill avdramatisera lättare allergiska reaktioner och uppmanar folk till att i små doser utsätta sig för det man är allergisk för. Han poängterar att alla allergier är inte farliga. Det är bra att låta immunförsvaret träna sig.

Har man pälsdjur men råkar ut för allergi rekommenderar Errka Valovirta att inte göra sig av med djuret det första man gör.  I stället ska man ta antihistamin och låta kroppen vänja sig och se om det kan bli bättre.

Vid svårare allergier ska man självklart göra hypersensibilisering under uppsikt på ett sjukhus.

I Sverige erbjuds hypersensibilisering endast till svårt allergiska personer medans i Finland erbjuds detta till alla barn över fem år.
allergi

I Sverige brukar sjukvården tvärtom råda allergiska personer att aldrig träffa pälsdjur. Att direkt göra sig av med djuren om man känner av allergi. Ibland är sjukvården faktiskt lite väl extrema. När jag var 19 år så fick jag diagnos pollenallergi. Då hade jag precis flyttat hemifrån och hade inga pälsdjur, familjens katt Wille bodde kvar hos mamma och jag hade inte skaffat mina älskade katter. Läkaren som diagnostiserade min pollenallergi sa att jag absolut inte fick skaffa pälsdjur för det var sån stor risk att jag skulle utveckla pälsdjursallergi i och med att jag hade pollenallergi. Jag sa att jag levt med pälsdjur stora delar av mitt liv och att inte skaffa pälsdjur för jag är pollenallergiker var ju bara helt idiotiskt och sa att jag tänkte inte lyssna på hennes konstiga råd och tackade för mig.

Likadant med min sambo Christian som när han var liten fick diagnos pälsdjursallergi och astma. Sjukvården har sagt till honom i alla år att han absolut aldrig får umgås med pälsdjur och under inga omständigheter skaffar några pälsdjur. Men det är tack vare att han flyttade ihop med mig och naturligt vaccinerade sig med hjälp av att umgås med mina katter som han nu fixar ALLA pälsdjur. I början tålde han bara mina katter och kunde få reaktion hemma hos kompisar och på djurmässor. Numera känner han inte av andras pälsdjur alls och han går utan problem på husdjursmässan och besöker katthem. Hade han gjort som sjukvården sa hade han troligen fortfarande varit allergisk.

Vad tycker ni? Borde svenska sjukvården i stället uppmuntra människor att umgås med pälsdjur för att slippa sin allergi och borde alla som är svårt allergiska få samma behandling men på sjukhus under övervakning?

bannerbloggportal

 

 

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet