Djurfamiljen

Med våren kommer cat falling desease.

Spread the love

Ja veterinärerna har faktiskt myntat ett uttryck för alla katter som faller ner från balkonger och fönster ”cat falling desease”. Detta ökar framför allt nu när det börjar bli varmare och vi öppnar fönster och balkonger. Ca 1000 katter per år skadas av att dom faller från en hög höjd detta pgr av människans slarv. Bara för att en katt är bra på att landa på fötterna och har en bra balans betyder det inte att dom skall balansera på fönsterbrädor eller balkongräcken. Dom kan mycket väl ramla ner och skada sig väldigt allvarligt. Skador som kan uppstå är spräckt urinblåsa, käkfraktur, pungterade lungor, ben frakturer, sprickor i gomtaket osv. Ibland går kattens liv inte att rädda 🙁

Har du en balkong som ligger högre upp än 5 meter så är du enligt lag skyldig att ha nät på balkongen om kattens vistas där utan tillsyn hela tiden. Det är även en god ide att ha säkerhets hakar eller nät för fönster också.

Så kom nu i håg att näta in balkongerna och säkra fönsterna så att ni slipper otäcka och totalt onödiga olyckor.

Balansera på trädstockar däremot är roligt och ofarligt 😀

DSC00070

10 tankar om “Med våren kommer cat falling desease.

 1. Siri, Blueberry och Wildberry

  Mycket bra information! Alla som har balkonger och katter borde näta in 🙂 Absolut kan vi göra länkbyte, men jag vet inte riktigt var man ska lägga in dem. Har inte fattat det ännu. Alla andra har sånna fina rader med loggor från andras bloggar, men jag vet inte hur man gör. Ska försöka ta reda på det snarast 🙂 Kramar!

 2. Sophia och Katterna

  Min kompis katt ramlade ner från sjunde våningen och de åkte inte till veterinären först en vecka efter, för de trodde att han skulle börja gå på frambenen efter ett tag.
  Hur kan man bara tänkta så? Det är ju stört.

  ang tidigare inlägg.
  Haha vad gulligt! Påminner lite om Dollar. Han tycker också om att aportera mössen 🙂

  SV: Dollar har faktist slutat att mysa i toalådan efter att jag bytte till multiplecat istället för lavendel. Fast han blir fortfarande like besviken varje gång det inte luktar lavendel i lådan.

  Jag badar dom ca 2 gånger om året, men sen beror det ju på behovet också ibland kan dom ju vara helt fettiga och äckliga i pälsen mer än 2 gånger om året.
  Ibland bara 1 gång.

 3. Emma

  Ja, självklart har man balkongen innätad, även när jag bodde på nedersta våningen, då min turk kom in i bilden. =) Och märks att det börjar bli vår nu, för det bara spritter i katterna, dom är helt galna, riktiga vårkänslor här. =P Tur det är varmt så man kan ha balkongen öppen rätt mycket. =)

 4. heidi Inläggets författare

  Emma:
  Ja, jag skulle också haft det innätat om jag bodde längst ner för jag vill inte att mina katter går själva här ute. Bor vid en vältraffikerad väg.
  hihi jag det märks på katterna att dom är busigare och gladare dom också nu när det är vår. Dom blir lite snuskiga också har jag märkt 😛

 5. Dhurata

  jaha jag visste inte att det fanns namn för det, hmmm.

  Jo det känns riktigt bra att de trivs här, känner mig så lättad nu när jag vet att mina kattflickor trivs här 🙂
  å ja gräset är faktiskt grönt här men det är nog pga solen är på den sidan ganska länge på dagarna nu. Det är alltid två harar där på nätterna som äter gräs hihihi & Melissa bara står & morrar hela tiden åt de 🙂
  Kramis på dig

 6. Elina

  Helt allvarligt kan jag ju meddela att jag tyckte kissen såg ut som en björn vid en första slarvig blick. (; Säg inte det till (är det Theodor?) för då får han säkert storhetsvansinne! (;

 7. Emma

  Haha, näe, det har jag inte märkt av, kanske för att jag har honor.. =P Jo, det gjorde jag då också, så ville inte ha dom ute utan sele och koppel, som man nu kan börja gå ut med nu igen, iaf på den som tycker om det.. =) Dom andra 2 nöjer sig länge med att sitta på balkongen och kolla på alla människor och hundar som går förbi..
  Enda nackdelen är juh att det är lite skräp på balkongen som en av mina damer är så snäll och bär in som nya leksaker (och dom har en hel skokartong full med leksaker som dom får plocka av, plus att jag plockar in lite större fågelfjädrar som jag kokar som dom får använda som leksaker också), så dom har juh ingen brist på leksaker egentligen.

 8. heidi Inläggets författare

  Emma:
  Hihi ne du har nog bara katter som inte har lika mycket hormoner trots kastrering. Våra ragdolls halvsyster Pärla var tydligen också lite vår pirrig och bjöd ut sig trots att hon är kastrat 😉 hihi.
  Vilken bra ide med fjädrarna 🙂 det skall jag också göra. Dom lär ju uppskatta det 🙂

Kommentera