Ohälsosamma raser

Spread the love

Funderar lite på en sak. Vi planerar ju för att skaffa hund (läs vår hundblogg här) och de raser vi är intresserade av är inte med i SKK (Svenska kennelklubben) och anledningen är inte att de något fel på raserna snarare att de finns många raser så alla har inte hunnit bli godkända samt att de inte alla rasklubbar som vill att deras ras ska vara med i SKK då SKK har sina önskemål som kanske inte alltid stämmer över med rasklubbens syn på hur rasen ska utvecklas. Tyvärr är det ju en hel del ohälsosamma hundraser som är godkända av SKK. Jag tycker det borde bli förbjudet att avla vidare på många hundraser som har stora hälsoproblem pgr av sitt utseende. I alla fall, dit jag vill komma, är det någon som vet hur Sverak tänker kring sånt här? De två raser jag direkt tycker man ska se över aveln på är perser och exotic. Finns absolut mer hälsosamma perser och exotic som inte har andningsproblem men det finns också många som är extremt avlade och har stora problem. Sen vet jag inte direkt om det finns fler ohälsosamma kattraser, eller vet ni fler?

Jag tycker det är jättebra att tex Scottish fold inte är godkänd i Sverak då många av de har ledproblem. Att scottish fold får sina krullade öron beror på att deras brosk är svagt.

Men ni som har mer koll på Sverak, vad säger ni? Hur arbetar Sverak med hälsofrågor på raserna ?

Jag tror däremot de säkert finns andra kattraser som inte är med Sverak som det inte är något fel på precis som med hundraser.

Min blandis Eddie ♥ Hihi i kattvärlden har jag märkt att man inte får säga blandras av nån konstig anledning?! Visst i utställningssammanhang m.m räknas han som huskatt men han har ju flera kattraser i sig = blandis 😉

eddie

Vet ni någon trevlig och frisk ras som inte är med i Sverak?

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet