Djurfamiljen

Vi vann tjafset mot Svenska bostäder om nät på balkongen

Spread the love

Vi vann tjafset  mot Svenska bostäder om nät på balkongen. Ni som har mig som vän på Facebook följde säker mina uppdateringar om vårt tjafs med hyresbolaget Svenska bostäder som vi hyr lägenhet av.

Under sommaren 2015 så byggde Christian upp en träram som han nätade in för att våra katter skulle kunna ha en säker utevistelse på balkongen. Som ni vet finns det ju en lag på att det måste finnas nät på balkongen om den ligger fem meter upp eller mer och katten ska vistas där.

Hösten 2015 får vi helt plötsligt en lapp i brevlådan där bovärden ber oss kontakta honom om vår konstruktion på balkongen. Jag bokar en telefontid med bovärden och han säger att jag ska ta ner nätet. Jag säger att de tänker jag inte göra. Jag påpekar också att nätet är väldigt diskret men det påstår han att det inte är. Det tog dock honom tre månade att komma på att vi satt upp nätet.
balkongnät

I alla fall efter det samtalet får vi ytterligare en lapp där de står att att nätet ska vara nertaget och så stod det nått datum som det skulle vara gjort.

Jag ringde ju och pratade med Hyresgästföreningen och rådgjorde några gånger och dom sa att det finns ingen laglig grund för hyresvärden att be oss ta ner nätet eftersom vi inte har byggt utanför balkongen, det vi byggt skadar inte balkongen eller fasaden samt att det sitter ändå fast så bra att det riskerar inte att falla ner och skada någon.
Dom sa att jag skulle stå på mig och skulle hyresbolaget ta detta till rätten så skulle jag troligen vinna.
balkongnät

Så jag stod helt enkelt på mig och vägrade ta ner nätet. Skickade detta mailet till Svenska bostäder och efter det har jag inte hört något alls så vi vann och har kvar vårt nät 😀

”Hej,

Vi har fått brev från bovärden Per-Arne Carlsson om att vi ska ta ner vårt nät som vi har på balkongen för att katterna inte ska ramla ner.
Vi tänker inte ta ner nätet. För det första finns det en lag på att man måste ha nät om man har katter på balkongen. Finns inga rimliga grunder att be oss ta ner nätet. Vi bryter inte mot någon lag genom att ha det.

Det finns dessutom många andra balkonger med diverse olika konstruktioner som verkar okej eftersom de funnits där länge. Kan ordna foton om ni vill.

Per-Arne skriver att vi blivit erbjudna inglasad balkong men att vi tackat nej. Det stämmer inte riktigt. Vi har blivit erbjudna att glasa in balkongen men då stå för kostnaden genom en hyreshöjning och det har vi tackat nej till.

Det är underligt tycker jag att vårt kattnät stör er så mycket! Vi är annars skötsamma och betalar hyran i tid. Det finns däremot grannar som det frekvent förekommer fylla och bråk hos men det verkar ni tycka är okej eftersom ni inte gjort något åt sådana problem. Ni kanske ska koncentrera er på sådant i stället för att ge er på skötsamma hyresgäster som bara vill ge sina katter chansen till frisk luft och sol under kontrollerade former. Bättre det än att jag släpper dom lösa så dom skiter och pinkar i barnens sandlåda.

Mvh Heidi Purmonen”

 

bannerbloggportal

 

Har ert hyresbolag lagt sig i om att du har nät på balkongen?

2 tankar om “Vi vann tjafset mot Svenska bostäder om nät på balkongen

Kommentera